İçeriğe geç

Kelek Türkçede Ne Demek

Kelek ne demek eski Türkçe?

Orijinal dilinde “kalek” olarak yazılan bu kelimenin sözlük anlamı ham’dır. Genellikle kelek kelimesi kavun ve karpuz için kullanılan argo bir kelimedir ve yaşına uygun olmayan, olgunlaşmamış ve çocuksu bir şekilde davranmak anlamına gelir.

Kelek’in diğer adı nedir?

Kavun (Cucumis melo), sürüngen gövdeli ve iri meyveli bir kabak türüdür. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir.

Kelek çıktı ne demek?

[1] Kavun ve karpuz gibi meyveler kesildiğinde hala çiğ (olgunlaşmamış) olduğundan, çıplak bırakın.

Kelek yapmak ne demek TDK?

TDK sözlüğünde kelek yapmak: Oyunu bozmak anlamına gelen argo bir terimdir.

Kelek karpuz ne demek?

Bazı yörelerde olgunlaşmamış karpuza Kelek karpuzu, olgunlaşmamış kavuna ise Kelek kavunu denir.

Argoda keleş ne demek?

İsim [2] (argo) Güzel. [3] (argo) Kalaşnikof.

Kelek salatalık mı?

Farklı anlamlarda kullanılsa da kelek, görünümünden de anlaşılacağı üzere olgunlaşmamış kavun olarak bilinir, vazgeçilmez salatalardan biridir. Tadı kavunla salatalık arasında olan kelek, bol miktarda C, A ve B vitamini içerir.

Kelek nerede yetişir Türkiye?

Manisa, Balıkesir, Bursa, Trakya ve Orta Anadolu’nun bazı bölgelerinde yetiştirilir. Kış sarı kavunu Ege bölgesinde özellikle Manisa Akhisar civarında yetiştirilir. Ankara ve çevresinde yetiştirilen yuva kavunu Hasanbey kavununa benzer.

Kelek sebze mi?

Kelek kg çok lezzetli bir meyve türüdür. Kavuna benzeyen bir meyve olan kelegi hem meyve tabaklarında hem de salatalarda kullanılabilir. Kelek dilimlerinden turşu yapabilir veya incecik doğrayıp salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

Kelekçilik ne demek?

Mesleki anlamda kelek üretimi, devletin ekonomik, idari ve askeri amaçları doğrultusunda kent ekonomisinin döngüsünde hayati işlevler üstlendiğinden, geniş halk kitlelerinin üretim ve hizmetle uğraştığı bir iş koluna dönüşmüştür.

Kelek mevsimi ne zaman?

Kelek genellikle yaz aylarında, özellikle Haziran ve Temmuz aylarında hasat edilir.

Kelek sağlıklı mı?

Çok iyi bir potasyum kaynağıdır. İçerdiği potasyum sayesinde felç veya kalp krizi riskini azaltır ve kan basıncını veya kalp atış hızını kontrol etmeye yardımcı olur. Yaşa bağlı göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.

Kelek hangi meyvedir?

Kavun Kelek kalp damar sağlığını korur. İyi bir antioksidan kaynağıdır.

Kalaç ne demek TDK?

Kalaş “beyaz ekmek” anlamına gelir4; Kalaç Tatarcada “simit, pide” anlamına gelir5; Kalaç “beyaz ekmek, somun ekmek”6; Hakasçada xalas “fırınlanmış ekmek”7 anlamına gelir, vb.

Telekler nedir?

Kuşların kuyruklarındaki, gövdelerindeki ve kanatlarındaki renkli tüylere tüy denir. Ayrıca, örtü, süpürme ve kuyruk açısından farklı özelliklere sahip tüyler olduğu da söylenebilir. Genellikle kalın tüylere ve renkli bir yapıya sahiptirler.

Kelekler nedir?

Bu ticari dolaşım sadece keçi veya koyun derilerinden yapılmış derilerin şişirilmesi ve üzerine tahtadan yapılmış bir platformun yerleştirilmesiyle yapılan nakliye araçlarıyla yapılır. Dicle’de kullanılan bu nakliye araçlarına Kelek denir. 1].

Kud ne demek eski Türkçe?

Kut; Türk, Moğol ve Altay şamanizminde ve halk inançlarında kutsal enerji, yaşam gücü. Hut, Kud, Gut olarak da bilinir.

Hırtlak nedir?

Hortlak veya Hortdan, Türk halk kültüründe mezardan çıkıp insanları korkuttuğuna inanılan bir yaratıktır. Ölen bir kişi mezarından çıkıp etrafta dolaştığında buna “hayalet” denir ve bunu yapan kişiye “hayalet” denir.

Kelek ne zaman olur?

Keleklerin boyutları nehir suyunun azlığına veya bolluğuna göre değişmektedir. Özellikle ilkbaharda, sular yükseldiğinde, 300’e kadar kelek derisi, Diyarbakır’dan Musul’a kadar yapılırdı.

Tavsiyeli Bağlantılar: Dil Bagi Neden Kesilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir